Boeken van vroeger

boeken beleefd

Jan van Beek : J.B SchuilJanvanBeek

Uitgever H.J.W Becht’s uitgevers MIJ.N.V Amsterdam 7de druk

Dit boek/verhaal is ook door andere uitgevers uitgegeven en is vrij oud.
Dit boek moet van één van mijn zes broers geweest zijn en is in mijn boekenkast terecht gekomen en staat daar nog steeds. Een echt jongensboek! (de eigenaar mag het boek alsnog ophalen. Ik heb er geen enkele binding mee.Het gaat over de kostschoolbelevenissen van Jan van Beek.
Jan moet vanwege zijn gedrag op de HBS naar een kostschool waar hij lid werd van een jongensclub, een geheim bondgenootschap binnen de kostschool. Ieder lid kreeg een verbondsnaam, hij kreeg de naam Hannibal. Een verbond met eigen rechten en plichten met strikte geheimhouding.
Het drievingerverbond met als doel elkaar nooit te verraden en elkaar te helpen tot in de dood. Met eigen bloed ondertekend! (ik voelde het mesje snijden in mijn vinger) Een serieuze aangelegenheid! Ze haalden met elkaar streken uit en ondergingen de daarbij behorende straffen (zolderzittingen).Zelfs een heuse uitbraak met achtervolgingen. Het boek eindigde met het wisselen van de leiding van de kostschool en daarmee een ander leefklimaat waar het verbond geen functie meer had en Jan een held werd!

Ik vond het als kind een spannend boek – Ik herinner mij dat ik hoopte dat Jan geen streken uit zou halen, want hij was een aardige jongen en de straffen waren barbaars. Jan kwam op voor anderen en was betrouwbaar. Door het verbond kwam Jan in lastige situaties. De schoolmeester was soms gemeen en dan hoopte ik de meester dat dan zelf ook zou begrijpen dat een straf onterecht was. Tijdens het lezen wilde ik het verhaal wel anders maken en Jan in de oren te fluisteren – niet doen! niet doen!

Het uiterlijk, de omslag of kaft was van linnen, het lettertype was stevig . Het zou niet mijn keuze zijn. Ik zat niet in het verhaal, ik was vooral toeschouwer. Ook nu terugdenkend heb ik niets met dit boek. Dat maakte voor mij wel verschil met andere boeken.

 

ErnstjanenSnabbeltjeErnstjan en Snabbeltje: Jaap ter Haar

illustraties van Rein van Looy

Mijn verjaardagscadeau
Ernstjan en Snabbeltje was mijn mooiste eerste boek, ik ben er altijd van blijven houden. Ik voel het boek nog in mijn handen, een stevige kaft met een prachtig zonnig zacht gele omslag. De pagina’s voelden stevig aan. De avonturen van Ernst-Jan en zijn eendje Snabbel. Ik was er altijd bij, ik vormde een onderdeel in zijn avonturen. Het leek achteraf in het verlengde te liggen van mijn eigen dagelijkse belevenissen. Vriendelijk, herkenbaar en veilig. Het gekwaak van Snabbel klinkt nog steeds als muziek in mijn oren. Een met licht omringde warme herinnering. Later heb ik zelf een Snabbel gehad voor onze kinderen, een eigenwijze eend die niet begreep dat hij een eend was. Snabbel is 16 jaar bij ons geweest.Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)