Boeken van vroeger

boeken beleefd

DekinderenvanhetruigeveldDe kinderen van het ruige veld: A.Was-Osinga

Illustraties: Jan Lutz

Als kind las ik alles wat los en vast zat zou ik bijna zeggen.Ik kan mij herinneren dat ik een keer ziek was, ik was toen 11 of 12 jaar en kreeg toen van mijn vader een cadeautje, een leesboek. Dat was echt heel bijzonder omdat ik niet jarig was, (wij kregen thuis in de begin jaren zestig alleen maar cadeautjes als we jarig waren). Het gebaar op zich heeft destijds heel veel indruk op mij gemaakt en heel veel voor mij betekend. Het boek had als titel: De kinderen van het ruige veld. Het boek is door mij vele malen gelezen en zal voor mij altijd verbonden blijven met dat bijzondere gevoel.

 

 

 

 

Goud Elsje: Max de Lange-Praamsma

Goud-Elsje

Illustraties: Rie Reinderhoff

Wij waren thuis blijkbaar lid van een christelijke bibliotheek, ik weet nog dat deze zich bevond in een huis ergens aan de Wilhelminalaan, 1 x per week kon ik daar boeken uitzoeken en meenemen. Als meisje van 14, 15 jaar was ik helemaal weg van de Goud Elsje serie van Max de Lange-Praamsma, illustraties Rie Reinderhoff, uitgeverij Callenbach, Nijkerk. De serie bestond uit 10 delen en een aantal weken las ik niets anders dan de boeken uit die serie, wel in volgorde van de op elkaar volgende delen. Dus als er dan een week geen opvolgend deel beschikbaar was mocht ik van mijzelf niet het daarop volgende deel mee nemen, het was voor mij blijkbaar belangrijk om de boeken in de juiste volgorde te lezen. Het verhaal ging over het leven van Goud Elsje als jong meisje en het verdere verloop van haar leven, als opgroeiende jong volwassen vrouw met alle ups en downs en vooral alle normen en waarden die er voor die tijd bij hoorden. (ik heb het over de jaren 1964, 1965.)
Korte inhoud:
We ontmoeten de spontane Goud-Elsje eerst als H.B.S. leerlinge, later als meisje met een baan, als verloofde van Taco, als doktersvrouwtje en als jonge moeder. We vernemen ook welke sporen de oorlog in het doktersgezin en bij de familie van Goud-Elsje naliet en we hernieuwen de kennismaking met Riet Berkhout, de jongste zuster van Goud-Elsje. In het zevende en achtste deel volgen we de boeiende gebeurtenissen rond Lotty en in deel negen zijn het de levenservaringen van de sympathieke Han Terhenne en haar dominee die ons geboeid houden. In het afsluitende deel wordt onze nieuwsgierigheid naar de verdere levensloop van Goud-Elsje bevredigd, als we haar ontmoeten als moeder van grote kinderen.
Naast hoe ik steeds opnieuw wilde weten hoe het verder ging, (de personen in het boek gingen als het ware tot je leven behoren) spiegelde ik mij ook aan de dingen die ik las en dacht ik heel vaak, zo wil ik het ook als ik volwassen ben. Gelukkig voor mij is dat laatste niet uitgekomen maar in die tijd wisten we toch niet beter, toch?
Er zijn alleen in Nederland ruim honderdduizend Goud-Elsje boeken verkocht!
Ook in andere landen, o.a. in de Scandinavische, werd Goud-Elsje via vertalingen veler vriendin.


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)