Boeken van vroeger

boeken beleefd

Sildestrandjutter

Sil de strandjutter: Cor Bruijn

Met tekeningen van Anton Pieck

 

Word je er aan herinnerd dat je het boek Sil de Strandjutter hebt gelezen, schiet het je ineens te binnen dat je dat boek zelfs twee keer hebt gelezen (terwijl ik helemaal niet zo’ n lezer ben).
Mijn eerste kennismaking met ‘Sil’ was op de ULO. Ouderen weten nog wel wat voor school dat was. Jongeren moeten dat maar even navragen of opzoeken op internet. Als zetje in de goede richting: Het was de voorloper van de MAVO.

Voor het examen moesten er vijf boeken gelezen worden.  Sil de Strandjutter was daar één van. Mijn ouders hadden het boek in de kast staan. Zo’ n dik boek met een harde linnen kaft.Op de een of andere manier heeft Sil mijn aangegrepen. Hoe dat kan, zal wel een raadsel blijven, want ik heb niets met Terschelling en met de Skilger mensen en gewoonten.Sil arreslee

 

 

 

 

Toch hebben het boerenleven, juttersleven, huiselijke omstandigheden en oude kerkgewoontes op Terschelling meer indruk op me gemaakt dan ik had verwacht. Of heeft toch het verhaal zoveel indruk gemaakt? Zoveel zelfs dat ik een paar jaar later het boek nogmaals heb gelezen. Nog weer jaren later is het boek verfilmd en op televisie uitgezonden. Ook die serie heb ik helemaal gezien. Meestal, wanneer je een verfilming van een boek ziet, valt dat tegen, omdat je je de personages anders had voorgesteld. In mijn geval was dat niet zo. Zoals het gespeeld was, zo zag ik het ook. Ze kwamen allemaal tot leven: Sil, zijn vrouw Jaakje, de zonen Jelle en Wietse, Lobke (is zij de hoofdpersoon in het boek of toch Sil?), de buren en andere Skilgers.
De manier waarop het boek geschreven is, zal tot mijn verbeelding gesproken hebben. Ook andere boeken van dezelfde schrijver, Cor Bruijn, heb ik met aandacht verslonden. Zijn het dan toch de streekromans die mij aanspreken? Andere boeken van Cor Bruijn (o.a. de zaadsjouwers) spelen zich af in Wormerveer, het geboortedorp van Cor Bruijn.

ErikofhetkleininsErikpaginaHetfregatschipJM


Haalde ik hierboven aan dat ik voor school vijf boeken moest lezen, de andere vier boeken waren ‘Het fregatschip Johanna Maria’ (Arthur van Schendel), de familie Stastok en de familie Kegge uit de ‘Camera Obscura’ (Hildebrand), ‘Erik, of het klein insectenboek’ (Godfried Bomans) en ‘Ciske de Rat’ (Piet Bakker). Ik heb geen idee meer hoe ik aan deze boeken ben gekomen. Geleend op school? Van de bibliotheek? En welke bibliotheek dan? Destijds was er in Wormerveer een openbare bieb, maar ook de Gereformeerde kerk (waar ons hele gezin lid van was) had een bescheiden bibliotheek. Boeken lenen bij de kerk werd  geregeld door vrijwilligers. Hoe dat verder in zijn werk ging, is me niet bij gebleven. Jammer eigenlijk, want navraag is niet meer mogelijk, omdat alle personen die daarbij betrokken waren inmiddels zijn overleden. De kerkelijke bieb is naar mijn idee halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw opgeheven.
Herinneringen aan andere boeken heb ik ook nog. Op de zondagschool werd bij de Kerstviering altijd een boek gegeven. Titels als ‘Bob, Bep en Brammetje’, ‘Het plekje dat niemand wist’, ‘Grote Bertus en kleine Bertus’ en nog diverse andere titels komen allemaal weer boven.

Ciske

 

 

Ook diverse boeken van W.G. van der Hulst schieten in mijn gedachten. Ik weet nog dan mijn moeder het boek ‘Peerke en zijn kameraden’ ons heeft voorgelezen.  Zelf was zij in tranen, zo ontroerde dat boek.
Na het avondeten werd er uit de kinderbijbel voorgelezen. Mijn ouders gebruikten de kinderbijbel van W.G. van der Hulst. Een grote bijbel met een harde kaft. Ik kan mij de spannende verhalen nog herinneren, maar ook de platen die er in staan, spreken nog steeds tot de verbeelding. Deze kinderbijbel is nog steeds in mijn bezit. Kreeg hem toen ik 2 jaar werd voor mijn verjaardag van een (niet echte) ‘tante’. Toen ik nog niet zo lang geleden bedacht om de kinderbijbel aan een van mijn kleinzoons (8 jaar) te laten zien, zag ik dat het taalgebruik niet meer van deze tijd is. Ik heb het dus niet gedaan. De bijbel blijft wel te bekijken, want hij staat nog altijd in de boekenkast naast ‘Reis door de nacht’.


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)