Boeken van vroeger

boeken beleefd

Vogeltje

 Vogeltje: Moeder Everma

 

Opgevoed als katholiek werden ons eigenlijk uitsluitend katholieke kinderboeken voorgeschoteld. Van b.v. een W.G. van der Hulst hadden we nog nooit gehoord.
Eén van de favoriete schrijfsters was Moeder Everma, een pseudoniem voor Sophie Kleverlaan; ze schreef o.a. Vogeltje (over een meisje dat kinderverlamming kreeg), Vogeltje blijft zingen (één en al katholiek optimisme), en natuurlijk het favoriete De Doopkaars, evenals Vogeltje als vervolgverhaal uitgegeven in De Engelbewaarder, het jeugdblad voor de katholieke jeugd (apart voor klein en groot).
 

 

De Doopkaars: Moeder Everma

 

De Doopkaars gaat over het gezin Bartels, in welk gezin een jongetje wordt geboren dat blind blijkt te zijn. Om als gezin daarmee om te gaan heb je veel genade van God nodig! Het gezin bestaat uit vader, moeder, Hilde, Greet, en dus Jos, het blinde jongetje. Deze Jos maakt op gegeven moment, als hij nog een peuter is, kennis met een oudere man, meneer de Munk, later oom Albert, die ooit getrouwd was met een bekend violiste, die in een verkeersongeluk om het een kwam. Jos zelf blijkt ook talent te hebben en gaat na de schoolopleiding in Grave (het toenmalige blindeninstituut) naar het conservatorium. Van oom Albert krijgt hij de zeer kostbare viool van Lize, zijn overleden vrouw.

Dedoopkaars3

Dedoopkaars2 Dedoopkaars4


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er volgen in drie delen allerlei perikelen, Hilde krijgt verkering, Greet lijkt een losbol te worden maar keert weer terug op het rechte pad, uiteindelijk krijgt ook Jos verkering (Emmy), Jos mag een vioolconcert van Mozart spelen, vader komt te overlijden, Jos trouwt en krijgt een (goddank niet blind) kindje.
De pastoor komt  in het hele verhaal met regelmaat voor:  biddend, luisterend, troostend, vermanend, vooral zich overal mee bemoeiend. kortom in alle rollen die een pastoor in die tijd (jaren ‘50) nu eenmaal had. Een prachtig verhaal, dat echt tot tranen toe ontroert!

Dedoopkaars5


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)