Boeken van vroeger

boeken beleefd

DeongeloofelijkeavontDe ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling: Leonaard  Roggeveen

Bram maakt een geheimzinnige stof ” Abrovi”. Met deze onzichtbare stof maakt hij dingen, mensen en zich zelf onzichtbaar. Hierdoor vinden raadselachtige, onverklaarbare en fantastische avonturen plaats. Als de geheimzinnige stof is uitgewerkt komt hij weer thuis in zijn woonplaats Den Haag. Hier wordt hij groots onthaald.

 

 

Met Pieter Pikmans het zeegat uit:G. HolleMetpieterpikmans

Tijmen een jongen uit Hoorn maakte de 80 jarige oorlog met schipper Pieter Pikmans mee en de historische storm op de rede bij Texel. Met Pikmans maakte hij jacht op de schatten van de onoverwinnelijke vloot. Na een gevecht met Engelsen en een roverschip in de buurt van Plymouth ontdekken/ontmoeten ze zijn overleden gewaande vader.

 

EenjaarbijdevissersEen jaar bij de vissers:Marinus van Goeree

Andre moest vanwege ziekte van zijn moeder een jaarlang bij haar zus, tante Alida en oom Driekus, in de Biesbos op een woonboot logeren. Naar school gaan, stropen, paling vangen en allerlei kattenkwaad uithalen in de rijstvelden. Vissen, stropen en door het ijszakken. Ik voelde me thuis.

 

 

Onze Vaderlandse Geschiedenis:Joh. Van Hulzen

2e druk 1951-Gekocht 30-03-1959.
Een bijzonder uitgebreid boek over de vaderlandse geschiedenis van de Bataven tot aftreden koningin Wilhelmina 4 september 1948.. Sta nog versteld dat ik alles uit mijn hoofd wist…een aanrader voor mensen die van geschiedenis en feiten houden.              

 

Het jongetje uit de polder :H. HoogeveenHetjongetjeuitdepolder

De vader van Ruurd is 3 jaar geleden overleden. De vader was landarbeider bij de vader van Aaltje. Aaltje was de dochter van de boer. Ruurd en Aaltje zijn even oud en gaan altijd samen naar school. De juf is jarig Ruurd zijn moeder heeft geen geld om een cadeautje te kopen voor juf. Hij plukt bloemen uit de wei voor de juf. Aaltje heeft een mooi ingepakt cadeautje reukwater “eau de cologne”. Zij laat Ruurd het eau de cologne zien en ruiken. Zijn moeder heeft dit niet en zijn moeder krijgt nooit een cadeautje etc. Ruurd probeert geld te sparen voor de verjaardag van zijn moeder op 2e kerstdag. Hij ziet een theekopje... het kost 10 cent...Hoe komt hij aan geld?? Hij is goed in knikkeren en verkoopt gewonnen knikkers...maar hij verliest met knikkeren de hele voorrraad. Ook gaat hij elke dag in een melkemmertje melk halen bij de boer (vader van Aaltje). Van moeder krijgt hij altijd 2 cent mee. Maar de boer vermindert de prijs en Ruurd houdt de overgebleven cent in zijn zakdoek in zijn broekzak. Hij slaapt altijd op zolder en moet elke dag de ladder op en af. Hij rekent zich rijk en denkt dat hij het theekopje kan kopen. De moeder wil zijn enige broek uitwassen en ontdekt een harde plek in zijn broek en knoopt de zakdoek open en ziet een cent...Ruurd moet zich verantwoorden en de vertrouwenskwestie wordt gesteld etc.. Voor de kerstvakantie kan Ruurd zijn gedachten niet bij de les houden. Hij krijgt straf en de volgende dag ook...Juf praat met hem en hij vertelt zijn probleem……juf laat hem haar fiets schoonmaken…onder voorwaarde dat alles piekfijn schoon moet zijn…hij mag niet meer dromen etc…en zo verdient hij tien cent voor het verjaardagscadeautje voor zijn moeder. Op 2e kerstdag dondert hij bijna van de ladder af en breekt hij bijna het cadeautje. Hij legt moeder uit waarom hij centen achterhield en zo hadden ze een goede verjaardag en een fijne kerst.       


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)