Boeken van vroeger

boeken beleefd

door Hilda

Flip1b

Als kind was ik gek op boeken. Niet dat het me met de paplepel ingegoten werd, mijn vader las nooit, en mijn moeder had haar eigen boekenvoorraad, daar kwamen weinig kinderboeken in voor. Dus wierp ik me als achtjarige al op de VCL-serie en probeerde de ingewikkelde capriolen  van volwassenen en hun relaties te begrijpen. Dat lukte nauwelijks, dus beperkte ik me tot de boeken met plaatjes, waarvan ik me er één herinner van een oude man op zijn doodsbed, dat me heel erg fascineerde. Die holle ogen in dat uitgemergelde gezicht, ik kreeg er niet genoeg van. Ook nu zoek ik op boekenmarkten en in antiquariaten nog altijd naar dat boek met die oude, bijna dode man er in.

Prelientje

Een ander genre waar ik over beschikte waren de zondagsschoolboeken, die we ieder jaar tijdens het kerstfeest kregen. Vaak van W.G. van de Hulst of Max de Lange-Praamsma. Met tekeningen van Hans Borrebach. En gelukkig was daar de christelijke bibliotheek, waar we wekelijks een boek mochten lenen.

Het wat lichtere genre ging grotendeels aan mij voorbij. De boekjes over Prélientje van Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt , die je gratis bij het wasmiddel Pré kreeg, de Donald Duck, die je bij de kapper kon lezen, mondjesmaat kreeg ik ze weleens onder ogen, maar nooit in mijn bezit.

 

 

 

Zo ook de boekjes van Flipje. Ik had een buurmeisje, dat een hele stapel van deze boekjes had, ze was wat jonger dan ik, maar om die boekjes te mogen lezen kwam ik graag bij haar spelen. Hele middagen brachten we door met het sorteren van de boekjes en het hier en daar wat lezen. Wat een rijkdom.

 Flip2Flip3


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorspronkelijk waren de boekjes gemaakt als filmstroken die in een zelfgemaakte projector afgebeeld konden worden. (de flipposcoop)  In 1955 werden van de verhalen op de stroken vierkante boekjes gemaakt met een mooi gekleurde kaft en een plaatje van Flipje en zijn vrienden op de voorkant. De boekjes waren te krijgen door de punten, die op de jampotjes van Flipje Tiel staan te sparen, totdat je er genoeg had voor een boekje.

Wie meer wil weten over Flipje Tiel en de boekjes, kan op de website www.flipje-tiel.nl heel veel info vinden.

Flip5


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)