Boeken van vroeger

boeken beleefd

Hulst, W.van de
Willem Gerrit van de Hulst(1879-1963) was onderwijzer aan een Nederlands Hervormde school in Utrecht. Hij schreef veel kinderboeken. Zijn uitgangspunt was dat kinderboeken meer een uiting van kunst moesten zijn, dan dat ze een pedagogisch doel dienden. Niettemin waren zijn boeken doorspekt van het geloof. Hij schreef zowel voor de hele kleintjes als voor de grotere kinderen. Zijn boeken schetsen een overzichtelijke veilige kinderwereld.
Aanvankelijk schreef en illustreerde hij zelf zijn boeken, later hield ook zijn zoon zich hiermee bezig.

Lees meer...

Naeff, Top
Anthonetta Naeff (Top) was letterkundige, geboren 24-3-1878 in Dordrecht en daar overleden op 22-4-1953.Ze was de dochter van Johan Reinhard Naeff, beroepsofficier en Anna Cornelia Vriesendorp. Ze trouwde op 23-11-1904 met Huibert Willem van Rhijn, arts. Ze kregen geen kinderen.

Top Naeff bracht haar jeugd door als enige dochter van een  beroepsmilitair en een moeder afkomstig uit een welgestelde koopmansfamilie. Status was belangrijk. Ze werd streng opgevoed. Bij haar Dordtse opa kon ze wel een potje breken en aan hem bewaarde ze goede herinneringen.

Lees meer...

Biegel,Paul
Paul Biegel werd geboren op 25 maart 1925 als jongste van een gezin met 9 kinderen. Hij overleed op 21 oktober 2006.Hij wilde na het gymnasium naar het conservatorium, om pianist te worden. Later zag hij van dit plan af omdat hij te weinig talent zou hebben. Door de oorlog kon hij het gymnasium niet afmaken, maar kreeg toch zijn diploma.
Hij werd journalist en studeerde een paar jaar rechten. Uiteindelijk kreeg hij een baan bij de Maarten Toonder Studio's, waar hij de kneepjes van het schrijversvak leerde.
Hij schreef veel boeken en ontving ook een aantal mooie prijzen, o.a. tweemaal de Woutertje Pieterse Prijs.

Titels

 • Juttertje Tim
 • Nachtverhaal
 • Vergilius van Tuil
 • De kleine kapitein
 • ....en vele anderen

Ende, Michael


Michael Ende was een Duitse schrijver, geboren 12 november 1929 en overleden 28 augustus 1995.  Hij was de enige zoon van de kunstenaar Edgar Ende, een surrealistische schilder.
Michael volgde het gymnasium en de kleinkunstacademie. In de oorlog dook hij onder om aan de dienstplicht te ontsnappen. Na de oorlog maakte hij zijn opleiding af en werd nadat hij verschillende baantjes gehad had, uiteindelijk schrijver. Sommige werken dragen het kenmerk van zijn antroposofische levensopvatting, zoals De Toverdrank en Momo en de tijdspaarders.

Lees meer...

DragtTonke
Tonke Dragt is geboren op 12 november 1930 in Batavia. Tijdens de oorlog zat ze met haar moeder en zussen in een interneringskamp in Nederlands-Indi├ź. Daar begon ze met schrijven, om zichzelf bezig te houden.
Na de oorlog kwamen ze naar Nederland, waar Tonke de HBS deed en daarna Tekenakte A en B haalde. Ze ging tekenles geven. In 1958 publiceerde ze voor het eerst verhalen in het tijdschrift Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Ze schreef veel succesvolle boeken, De brief voor de koning kreeg in 2004 de 'Griffel der Griffels' als beste kinderboek van de afgelopen 50 jaar.
Tegenwoordig woont ze in Den Haag en schrijft nog steeds boeken. 

Titels:

 • De brief voor de koning (1962)
 • De zevensprong(1966)
 • De blauwe maan (serie boeken voor het onderwijs 1968-1981)
 • De blauwe maansteen(2005)
 • Dichtbij ver van hier (2009)
 • ............en vele anderen

Selleger-EloutJohanna Madeleine Elout werd geboren op 15-3-1875 in Utrecht. Ze woonde de eerste jaren van haar leven in Zeeland, waar haar vader burgemeester van Domburg was. Op haar dertiende werd ze naar een kostschool gestuurd, eerst in Utrecht, later in Amersfoort. Na haar schooltijd ging ze werken in ziekenhuis Bronovo in Den Haag, dat door haar tantes opgericht was. Op een zeker moment verhuisde ze naar Geneve, waar ze haar latere echtgenoot Ernest Louis Selleger ontmoette. Ze trouwden in 1905 en kregen twee zonen.
Nancy Selleger-Elout was een vrouw met veel interesses. Ze werd evenals haar man theosoof, was geïnteresseerd in astrologie, maakte muziek, zong, handwerkte en tekende en schilderde. Pas laat begon ze met het schrijven van boeken, in hoofdzaak meisjesboeken over het platteland en kinderen uit armoedige milieus. Een voorbeeld hiervan is het boek: Lijsje Lorresnor, dat ze in 1932 schreef. Het is een boek, dat te vergelijken is met Afkes tiental, maar het kreeg veel minder aandacht. Er volgden nog veel boeken, want tot op hoge leeftijd bleef Nancy Selleger-Elout schrijven.

Wie meer over deze schrijfster wil weten, kan informatie vinden op de website: http://www.schrijversinfo.nl/sellegereloutjm.html

En op de site van de digitale bibliotheek Nederlandse letteren: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=sell001 Op deze site zijn zelfs een paar boeken van haar te lezen.

 • Laurientje(1931)
 • Lijsje Lorresnor (1932)
 • Marian en Marion (1934)
 • De kinderen van Kees Populier (1936)
 • Een zomer met Lijsje Lorresnor (1939)

Lange-Praamsma, Max de
Max de Praamsma werd in 1906 geboren in Bolsward. Na de lagere en de middelbare school werd ze onderwijzeres. Dit zou ze blijven tot haar huwelijk met Hendrik de Lange. Ze kregen samen vijf kinderen, vier zonen en een dochter. Voor haar dochter, die Baudieneke heette, schreef ze later een boek, getiteld: Toen Baudieneke twaalf was.

Max de Lange - Praamsma is vooral bekend geworden met haar Goud-Elsje serie. Van deze tien-delige reeks over het leven van Els Berkhout tussen haar vijftiende en haar vijfendertigste jaar, verscheen het eerste deel in 1946 en het laatste deel omstreeks 1960. De serie werd vele malen herdrukt, eerst bij uitgeverij Callenbach in Nijkerk en later bij Den Hertog in  Houten. Een aantal van deze delen is ook in de Scandinavische landen verschenen.

Lees meer...


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)

RSS