Boeken van vroeger

boeken beleefd

Rogier Boon

Hij werd op 19 juni 1937 geboren in Meester Cornelis (Batavia). Op zijn 17e verjaardag kwam hij in Nederland als repatriant. Door zijn achtergrond, was hij in zijn werk bezig met het Indische en hoe dit een modern gezicht te geven. Hij maakte voor het tijdschrift Tong-Tong gewaagde en verfijnde ontwerpen. Hij was een veelzijdig kunstenaar,die kalenders, affiches en boekomslagen ontwierp. Later hield hij zich meer bezig met de fotografie. Hij schreef en tekende als afstudeerproject in 1958 het boekje: Wim is weg. Bij het bekijken van oude foto's van Rogier Boon, valt op dat Wim sprekend lijkt op de kleine Rogier.
Een jaar later werd het boekje uitgegeven als eerste oorspronkelijk Nederlands Gouden boekje. Omdat Rogier onbekend was, werd het op naam van Annie M.G. Schmidt gezet. Pas jaren na zijn dood werd deze fout rechtgezet.

In de jaren zestig werkte hij veel voor het blad Tong Tong, een Indisch tijdschrift. Ook maakte hij illustraties voor schoolboeken. Jammer genoeg bleef hij tegen wil en dank in de Indische hoek zitten, waardoor hij weinig andere opdrachten kreeg. Hij vertrok in 1973 naar Singapore om daar te gaan wonen, en een paar maanden later vestigde hij zich in Indonesiƫ. Daar trouwde hij in 1977 voor de tweede keer. In 1984 kwam hij terug naar Nederland zonder vrouw en kinderen.
In 1995 overleed hij  in Den Haag.

In het boek: Rogier Boon, Indisch ontwerper is heel veel werk van deze illustrator te zien.

rogiertjoek

Rogier 001


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)