Boeken van vroeger

boeken beleefd

DalenoordportretKinderboekenillustrator en kunstenares Jenny Dalenoord leefde van  17-6-'18 tot 25-10-'13.

Ze werd geboren in voormalig Nederlands IndiĆ«, en bracht haar vroege jeugd door in de prachtige natuur daar. Later vertrok Jenny naar Nederland, waar ze haar opleiding kreeg aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. 

Ze illustreerde ongeveer 180 kinderboeken, onder meer voor beroemde titels als Wiplala (1957) van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd.Dalenoord3

 

 

Ook maakte ze de nodige omslagen voor boeken, cartoons, een serie kinderpostzegels (1952), schoolplaten en illustraties van kinderbladen, zoals Kris Kras, Jippo en Okki. Verder illustreerde ze kinderbijbels en bijbelse kalenders, waarvan sommige in het Duits verschenen.

In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala. De langdurige samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties op in de serie Muis, Mol en Rat, waarvoor zij in 1982 een Zilveren Penseel ontving.

 

 

Dalenoord1

Dalenoord wisselde haar illustraties af met vrij werk, dat op vele exposities te zien is geweest. De natuur was haar grootste inspiratiebron. Sinds 1956 was ze lid van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waar ze haar schilderijen regelmatig tentoonstelde. In 1998 kreeg ze een grote overzichtstentoonstelling ter ere van haar 80e verjaardag.  In 2005 heeft ze haar literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

De laatste jaren leefde ze teruggetrokken. Haar werk heeft een grote schoonheid, zoals in de bijgaande illustraties goed te zien is.


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)