Boeken van vroeger

boeken beleefd

Blauweplekken

Blauwe plekken: Anke de Vries

Er zijn in mijn kinderjaren vele boeken door mijn handen gegleden.
Ik was elke week in de bibliotheek om boeken uit te zoeken.
Daar zat ik dan, na schooltijd en ' s avonds in bed, weggedoken in de wereld van de letters die mooie plaatjes maakten in mijn hoofd. Doe je je licht uit?? Het is nu echt tijd om te slapenkwamen mijn ouders dan zeggen. De lamp ging dan uit, maar 5 minuten later, als mijn ouders weer beneden waren, ging hij gewoon weer aan. Nee dat hebben ze vast nooit door gehad;-).

Een van de boeken die ik me heel goed herinner is het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.
Ik heb tranen met tuiten gehuild toen het meisje werd geslagen met de stofzuiger. Ik kon me niet voorstellen dat er mensen zo gemeen tegen kinderen konden zijn.

Mijn moeder haalde toen ik een jaar of 11 was een doos van zolder met boeken die zij als tiener had gelezen. Ik weet nog dat ik dacht... wat moet ik daar mee??
Wat heb ik er toen naast gezeten. Er zat een serie boeken tussen ( mijn moeder wilde vroeger blijkbaar ook boekenseries compleet hebben) over een meisje ( Imgar heette ze geloof ik) dat op school zat en naar een sanatorium moest. Uitgebreid werd beschreven hoe ze afscheid nam van haar vriendinnen en ouders.  Ik weet nog dat ik ook daar om moest huilen. Gelukkig overleefde ze het en beleefde ze later in de reeks ook leuke avonturen. Middelbare school en vriendjes. Precies wat een puber wil lezen.

HarryPotter

Harry Potter: J.K. Rowling

Het gevoel dat je in een andere wereld kunt duiken met een boek is altijd fijn gebleven. Zo hadden vriendinnen en ik vele malen een strijd om wie het eerste het nieuwe Harry Potter Boek uit had. Wij hadden hem allemaal op de Sinterklaaslijst staan en kregen hem dan ook vaak van de Goedheiligman. Dan begon het pas.... Dezelfde avond tot diep in de nacht lezen. Bladzijde na bladzijde, wat zal er nu gebeuren?  Ach nog 1 hoofdstuk lezen... En dat een stuk of 5 keer. Wat?? Is het al 02.00 uur??? Mmm moet morgen werken? Dan toch maar het boek weg leggen. Volgende avond maar weer verder. Wat baalde ik, als ik een sms kreeg met de tekst: ik weet hoe het afloopt. Ik antwoordde dan standaard: NEE IK WIL HET NIET WETEN, NIET VERKLAPPEN!!!!

Doet me wel denken aan het volgende: waar zijn toch al mijn kinderboeken gebleven? Ik had de boeken uit de bieb voor mijn gevoel allemaal gelezen dus uiteindelijk ging mijn spaar en zakgeld naar nieuwe boeken, waar ik dan (net als mijn moeder) de hele serie van moest hebben.  Nancy Drew, Hartbreak High. Maar vooral (als echt paardenmeisje) de Bianca serie. Ik ga ze toch eens opzoeken.

 

 

Matilda: Roald DahlMatilda

Illustraties: Quentin Blake

 

Gemeen was juffrouw Bulstronk uit het boek Matilda van Roald Dahl. Ik weet nog goed dat mijn juf dat voorlas in de klas. We stonden bijna te juichen op de stoel als ze weer ging voorlezen. Dan zaten we in de klas te luisteren naar de bijzondere kunsten van het meisje Matilda. Dingen bewegen met je gedachten,  dat wilden we allemaal wel kunnen. Mijn juf kon geweldig voorlezen. Je wilde als het boek uit was, maar al te graag zelf het boek lezen. Dat heb ik ook vele malen gedaan. Later ben ik het zelf in de klas gaan voorlezen.

 

 

 

 

PimFritsenIda

Pim, Frits en Ida: Godfried Bomans

Illustraties: Rien Poortvliet

 

Pim, Frits en Ida waren de hoofdpersonen uit het boek dat wij gezamenlijk lazen met de klas. Allemaal een stukje hardop zodat onze meester kon horen hoe we lazen. Nou was dat niet altijd even leuk, maar met het avontuur waarin Pim, Frits en Ida verdwaald raakten in de grotten werd het een stuk aangenamer. De wekelijkse les werd ineens leuk voor velen. Aaah is het nu al tijd?  Wanneer gaan we weer lezen? Kunnen we nog een klein stukje verder lezen? Mag ik verder lezen als ik klaar ben met mijn werk? Dat mocht nooit, maar dat hield de leesles de volgende keer wel leuk.

Paultje en het paarse krijtje : Crockett JohnsonPaultjeenhetpaarsekrijtje

Ik kan mij één kinderboek herinneren dat mijn vader me voorlas voor het slapen gaan. Dat was Paultje en het paarse krijtje. Een jaren oud boekje dat toen al bijna uit elkaar viel van ellende. Ik kon geen genoeg krijgen van dat boek. In mijn herinnering heeft m'n vader dit wel honderd keer voorgelezen. Het boek illustreert heel knap hoe de wereld er als kind voor je uitziet. Allemaal avonturen, en voor je het weet is het bedtijd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wimisweg2

 
 
 
 
 

Wim is weg: Rogier Boon (tekst en tekeningen)

Een kinderboek dat mij is bij gebleven is 'Wim is weg'. Wat vooral mijn interesse toen had was de overvloed aan kleuren. Ook in dit boek weer een spannend avontuur waar je als kind ook alleen maar van droomt.

 

 

 

DeMaltesererfenis

 

 

 

 

 

 

De Malteser erfenis: Anthony Horowitz

Verderop in mijn kindertijd heb ik met mijn achtergebleven interesse voor boeken dit boek als een van de laatste boeken als kind met plezier gelezen. Ik weet praktisch niets meer van het verhaal, ik weet daarentegen wel exact de beelden die ik mij er bij heb voorgesteld.

Kikkie Konijn

Ik ben een groot liefhebber van lezen, boeken worden dan ook snel verslonden. Vooral in de lagereschooltijd heb ik erg veel gelezen. Het was bijna een sport om de boekenkast die achter in de klas stond helemaal door te lezen.Daarnaast waren we natuurlijk ook nog lid van een bieb, waar ze ook al verbaasd waren als ik die week al voor de derde keer boeken kwam afstempelen.(want dat ging toen nog handmatig) Kortom, mijn hele jeugd stond in het teken van lezen.
Nu weet ik nog dat we in de tweede of derde klas de boekjes lazen die gingen over Kikkie konijn.Geen idee wie de schrijver was of de titel van het boekje.(iets met bos?)We moesten daar altijd om beurten een stukje uit voorlezen en ik vond de inhoud helemaal geweldig.Het ging (in mijn beleving)over een konijntje dat in het bos van alles mee maakte, samen met de andere dieren.Zo moest hij een keertje een slootje over zwemmen, dat heeft grote indruk gemaakt, want zelf kon ik niet zwemmen en dat konijntje deed dat dan toch maar!

Kortom, spanning en sensatie.

Dichte mist: Stephen KingDichtemist

Ik vond het een ontzettend eng idee, een dichte mist vanwaaruit monsters opduiken. Ik heb zolang ik me kan herinneren een fascinatie gehad voor horror. Eigenlijk las ik veel te enge dingen voor een kind van die leeftijd, maar ik was er dol op. En waar ik bij een enge film al heel snel met mijn handen voor mijn gezicht zat en zit, kan ik wat betreft boeken heel wat hebben. Gelukkig heeft Stephen King heel wat geschreven, want hij blijft echt de meester in dit genre. Tot op de dag  van vandaag lees ik zijn  boeken met veel plezier en kippenvel.

 

 

 

 

 

 

 

DekleinekapiteinDe kleine kapitein: Paul Biegel

Illustraties: Carl Hollander

Dit boek maakte indruk op mij omdat: mijn moeder het aan mijn zusje en mij voorlas. Mijn zusje en ik sliepen op dezelfde slaapkamer. Ik kan me herinneren dat onze bedden allebei aan een andere kant van de kamer stonden, en ik dan even overstak om mee te kunnen luisteren. En dat  er boven het bed van mijn zusje strikken hingen, die ze kreeg als ze haar bed een nacht droog had gehouden- ik was misschien wel een beetje jaloers dat zij die mooie strikken kreeg, maar ik was dan weer de grote zus. Die best zelf kon lezen, maar het veel te leuk vond om te luisteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Debabysittersclub

De babysittersclub-Gertie heeft een reuze idee: Ann M. Martin

 

Dit boek maakte indruk op mij omdat: ik het zo ongelofelijk stoer vond, van die meiden die zelf een babysittersclub oprichtten, en daarbij natuurlijk van alles beleefden. Ik heb dit boek niet geselecteerd omdat het hoogstaande literatuur is, maar ik heb alle deeltjes (dit is het eerste) verslonden. In mijn jeugd richtten we aan de lopende band clubjes op, waarbij Zeer Geheime clubjes favoriet waren. En dan had je tijdens een middag spelen zo'n club opgericht, Zeer Geheim en al, maar .. wat dan? Een stille dood laten sterven en tijdens de volgende middag spelen maar weer een nieuwe  clubje oprichten!

KoningvanKatorenKoning van Katoren: Jan Terlouw

Illustraties: Dick van der Maat

Het gaat over een jongen die gaandeweg allerlei problemen oplost in het fantasieland Katoren. Maar wanneer je even verder kijkt dan je neus lang is, dan herken je gelijk in al die problemen, problemen die we in de echte wereld ook moeten oplossen. Zo wordt geluidsoverlast aangepakt, en ook milieuvervuiling, de wapenwedloop en meer. Het laat zien dat je zelf wat kan doen! (al zijn de oplossingen niet altijd geschikt;-) Andere boeken van Jan Terlouw zijn ook super spannend. Vooral Pjotr en Briefgeheim staan me bij, en dan is er natuurlijk nog oorlogswinter.

 

 

 

 

 

 

 

 

De brief voor de koning: Tonke DragtDebriefvoordekoning

Illustraties: Tonke Dragt

Een jongen sluipt weg in de nacht voordat hij ridder zou worden, om een belangrijke brief te bezorgen en een oorlog te voorkomen (al weet hij dat dan nog niet). Samen met Piak beleeft Tiuri spannende avonturen voordat het verhaal tot een einde komt. Welke jongen wil nou geen ridder zijn, en het land behoeden voor de ondergang!

Mijn uitgave is gesigneerd door Tonke Dragt, die eens op bezoek was in onze handenarbeid-klas. Na een kort verhaal hebben we toen geloof ik een tekening gemaakt daarover.

 

 

 

 

 

 

 

WaterschapsheuvelWaterschapsheuvel: Richard Adams

Dit boek maakte indruk op mij omdat: Pappa las het voor op vakantie! De avonturen van deze konijnen waren meeslepend en eigenlijk ook best spannend op bepaalde momenten. Voor de schrijver was het in eerste instantie ook een verhaal dat hij aan zijn kinderen vertelde en dat merk je. En het gaat over konijnen dus. Elk wild konijn dat we vervolgens zagen was gelijk een Hazelaar of Kopstuk! Super!

Waterschapsheuvel heb ik vorig jaar zelf aangeschaft op de vrijmarkt, en ook nu nog is het een fantastisch voorleesboek!

Op de rand van het nest: Max de Lange-Praamsma

Ik vind dit een erg leuke site met schrijfsters (en schrijvers ) waar ik goede herinneringen aan heb. Vooral de boeken van Max de Lange-Praamsma heb ik tig keer gelezen en nog steeds vind ik het mooie boeken. Ooit heb ik eens in een schrijversblad gelezen dat het eerste boek van Max de Lange is uitgegeven in 1932. De titel is : Op de rand van het nest. Volgens mij heb ik zo'n beetje alle boeken van Max de Lange, alleen deze kan ik maar niet te pakken krijgen. Misschien kan een van de bezoekers van jou site mij helpen.
Ook Meipockets heb ik vroeger verslonden. Ze werden destijds uitgegeven door uitgeverij W.D. Meinema in Delft.Er waren er 86 van.

Max1

Max2

Max3

DegebroedersLeeuwenhartDe gebroeders Leeuwenhart: Astrid Lindgren

Illustraties:Ilon Wikland

Ik heb dit voor het eerste gelezen toen ik 7 was, en daarna vele malen herlezen; het laatst ongeveer een jaar geleden. Elke keer dat ik het lees ervaar ik het anders; eerst eng (de illustratie van de draak Katla bladerde ik gauw voorbij), later spannend, toen ontroerend. Het boek is geschreven voor jonge kinderen, maar de thema’s zijn allesbehalve onvolwassen; het gaat over ziekte, dood, en de moed om die dingen onder ogen te zien. Als volwassene ben ik zeer onder de indruk van de wijze waarop Astrid Lindgren zo’n mooi, zwaarmoedig verhaal voor kinderen heeft geschreven; als kind kon ik simpelweg die ene zin niet uit mijn hoofd krijgen: ‘Sommige dingen moet je doen, anders ben je geen mens, maar een lor’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziezo: Annie M.G.SchmidtZiezo

Illustraties: Fiep Westendorp

Mijn moeder las ons elke avond voor, meestal uit dit boek. Onvergetelijke gedichten, zoals De spin Sebastiaan, De ridder van Vogelenzang, Drie oude ottertjes, en nog veel meer. Een aantal (zoals deze drie) kan ik nog steeds woord voor woord opzeggen. Van anderen was ik het bestaan vergeten, totdat ik twee jaar geleden moeder haar kleinkinderen het gedicht van Sinterklaas en ridder Gozelot hoorde voorlezen, en De draak in de muizeval. Prompt kwamen ze weer boven; hele stukken kon ik zo reciteren. Nog altijd even hilarisch als vroeger!

 

 

 

 

 

 

 

 

HetoneindigeverhaalHet oneindige verhaal: Michael Ende

Het boek gaat over een jongetje dat, bij toeval, een boek in handen krijgt dat de lezer meevoert naar een andere wereld. De editie die ik van mijn ouders kreeg had eenzelfde kaft als die beschreven werd in het boek, met een slang die in zijn staart beet. Stiekem bleef ik altijd hopen dat het verhaal toch waar zou blijken te zijn, en je met dit boek in een andere wereld kon komen; goed, de eerste 9 keer dat ik het gelezen had niet, maar deze 10e keer dan?

En dan nog....

Het is erg moeilijk om slechts drie boeken te noemen, terwijl ik zoveel schrijvers stukgelezen heb. Eigenlijk zouden, op een lijst van mijn favoriete kinderboeken, de volgende schrijvers zeker niet mogen ontbreken: Alet Schouten, Imme Dros, Tonke Dragt, Paul Biegel, Roald Dahl, Thea Beckman, Jan Terlouw, Barbara Willard, An Rutgers van der Loef en Guus Kuijer. Sommigen van deze schrijvers zouden eens herdrukt moeten worden...

Tillie Tiilevoor

(Column door Aaf Brandt Corstius, Volkskrant 9-10-’13)


Elke keer als ik in het huis van mijn vader en stiefmoeder ben, het huis waarin ik ben opgegroeid, daal ik af naar de kelder , omdat ik daar nu eenmaal een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht.


Dat klinkt enger dan het is. Ik speelde daar gewoon. Ik hield van stofrijke, donkere, vochtige omgevingen.


In die kelder staat nog steeds Alles Uit Mijn Jeugd, en dit hebben mijn kinderen ontdekt, en die willen Alles Uit Mijn Jeugd hebben. Bij elk bezoek dalen we af, en halen we weer een artefact op, dat net zo hard aanslaat bij de jeugd van tegenwoordig als bij mijzelf in de jaren zeventig en tachtig.


Lego-ridderkastelen, treinen met sporen erbij, Wiplala en Wiplala weer en een stoffig groen knuffeltje dat ik ooit op de Speelgoedbeurs won en dat door mijn zoon onmiddellijk Regenboogje genoemd werd en ingelijfd bij zijn lievelingspoppen en waar hij dezelfde dag al zo aan gehecht bleek dat hij midden in de nacht wakker werd, de knuffel even niet vond in zijn bed en klaaglijk uitschreeuwde: ‘WAAR IS REGENBOOGJE?’


Een goudmijn, dus, die kelder.
Nu groef ik er mijn oude boekenserie over Tille op, die ook weer zeer veel jeugdsentiment bij me oprakelde, omdat de illustraties gemaakt zijn met wasco, omdat een kleutermeester op rode klompen een van de hoofdrollen vervult, omdat het geschreven is door een Zweedse met de geruststellende naam Gunilla Wolde, en omdat ik het boek zelf ooit volgekrast heb  met rood potlood.

Over Tillie, zag ik achterop, bleek een hele boekenreeks te bestaan-ik bezat alleen het deeltje waarin ze naar de kleuterschool gaat en het deel waarin ze door een nare speling van het lot uit een boom valt en een hechting in haar hoofd krijgt, iets wat je ook in wasco best grafisch kunt uittekenen, trouwens.


Dus wat doe je dan, als perfectie moeder met last van eigen nostalgie? Je gaat naar boekwinkeltjes.nl om het gehele oeuvre van Gunilla Wolde even op te kopen. Maar daar trof ik niets. En op Marktplaats vond ik alleen de vraag van een vrouw die, net als ik, op zoek was naar de Tillie-boekjes.


Verder  gezocht, en zo kwam ik op internationale veilingsites waar de boekjes over Tillie wel op stonden -Tillie heet in het buitenland Betsy en soms Emma - maar dat mocht de pret niet drukken - en waar de boekjes honderden dollars waard bleken. Tussen de 220 dollar voor de editie waarin Tillie naar de dokter moet en 1.694 dollar die over haar vriendschap met ene Peter gaat, om precies te zijn.


De kelder van mijn ouderlijk huis is echt een goudmijn. Een goudmijn die mij mogelijk 1.694 dollar op kan leveren.


Het ouderlijk dilemma waar ik nu voor sta is uiteraard: verkoop ik mijn eigen editie van Tille valt uit de boom?


WiBra

TilieopenboekBetsie en PeterTilly verf


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)

RSS