Boeken van vroeger

boeken beleefd

DegebroedersLeeuwenhartDe gebroeders Leeuwenhart: Astrid Lindgren

Illustraties:Ilon Wikland

Ik heb dit voor het eerste gelezen toen ik 7 was, en daarna vele malen herlezen; het laatst ongeveer een jaar geleden. Elke keer dat ik het lees ervaar ik het anders; eerst eng (de illustratie van de draak Katla bladerde ik gauw voorbij), later spannend, toen ontroerend. Het boek is geschreven voor jonge kinderen, maar de thema’s zijn allesbehalve onvolwassen; het gaat over ziekte, dood, en de moed om die dingen onder ogen te zien. Als volwassene ben ik zeer onder de indruk van de wijze waarop Astrid Lindgren zo’n mooi, zwaarmoedig verhaal voor kinderen heeft geschreven; als kind kon ik simpelweg die ene zin niet uit mijn hoofd krijgen: ‘Sommige dingen moet je doen, anders ben je geen mens, maar een lor’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziezo: Annie M.G.SchmidtZiezo

Illustraties: Fiep Westendorp

Mijn moeder las ons elke avond voor, meestal uit dit boek. Onvergetelijke gedichten, zoals De spin Sebastiaan, De ridder van Vogelenzang, Drie oude ottertjes, en nog veel meer. Een aantal (zoals deze drie) kan ik nog steeds woord voor woord opzeggen. Van anderen was ik het bestaan vergeten, totdat ik twee jaar geleden moeder haar kleinkinderen het gedicht van Sinterklaas en ridder Gozelot hoorde voorlezen, en De draak in de muizeval. Prompt kwamen ze weer boven; hele stukken kon ik zo reciteren. Nog altijd even hilarisch als vroeger!

 

 

 

 

 

 

 

 

HetoneindigeverhaalHet oneindige verhaal: Michael Ende

Het boek gaat over een jongetje dat, bij toeval, een boek in handen krijgt dat de lezer meevoert naar een andere wereld. De editie die ik van mijn ouders kreeg had eenzelfde kaft als die beschreven werd in het boek, met een slang die in zijn staart beet. Stiekem bleef ik altijd hopen dat het verhaal toch waar zou blijken te zijn, en je met dit boek in een andere wereld kon komen; goed, de eerste 9 keer dat ik het gelezen had niet, maar deze 10e keer dan?

En dan nog....

Het is erg moeilijk om slechts drie boeken te noemen, terwijl ik zoveel schrijvers stukgelezen heb. Eigenlijk zouden, op een lijst van mijn favoriete kinderboeken, de volgende schrijvers zeker niet mogen ontbreken: Alet Schouten, Imme Dros, Tonke Dragt, Paul Biegel, Roald Dahl, Thea Beckman, Jan Terlouw, Barbara Willard, An Rutgers van der Loef en Guus Kuijer. Sommigen van deze schrijvers zouden eens herdrukt moeten worden...


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)