Boeken van vroeger

boeken beleefd

Blauweplekken

Blauwe plekken: Anke de Vries

Er zijn in mijn kinderjaren vele boeken door mijn handen gegleden.
Ik was elke week in de bibliotheek om boeken uit te zoeken.
Daar zat ik dan, na schooltijd en ' s avonds in bed, weggedoken in de wereld van de letters die mooie plaatjes maakten in mijn hoofd. Doe je je licht uit?? Het is nu echt tijd om te slapenkwamen mijn ouders dan zeggen. De lamp ging dan uit, maar 5 minuten later, als mijn ouders weer beneden waren, ging hij gewoon weer aan. Nee dat hebben ze vast nooit door gehad;-).

Een van de boeken die ik me heel goed herinner is het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.
Ik heb tranen met tuiten gehuild toen het meisje werd geslagen met de stofzuiger. Ik kon me niet voorstellen dat er mensen zo gemeen tegen kinderen konden zijn.

Mijn moeder haalde toen ik een jaar of 11 was een doos van zolder met boeken die zij als tiener had gelezen. Ik weet nog dat ik dacht... wat moet ik daar mee??
Wat heb ik er toen naast gezeten. Er zat een serie boeken tussen ( mijn moeder wilde vroeger blijkbaar ook boekenseries compleet hebben) over een meisje ( Imgar heette ze geloof ik) dat op school zat en naar een sanatorium moest. Uitgebreid werd beschreven hoe ze afscheid nam van haar vriendinnen en ouders.  Ik weet nog dat ik ook daar om moest huilen. Gelukkig overleefde ze het en beleefde ze later in de reeks ook leuke avonturen. Middelbare school en vriendjes. Precies wat een puber wil lezen.

HarryPotter

Harry Potter: J.K. Rowling

Het gevoel dat je in een andere wereld kunt duiken met een boek is altijd fijn gebleven. Zo hadden vriendinnen en ik vele malen een strijd om wie het eerste het nieuwe Harry Potter Boek uit had. Wij hadden hem allemaal op de Sinterklaaslijst staan en kregen hem dan ook vaak van de Goedheiligman. Dan begon het pas.... Dezelfde avond tot diep in de nacht lezen. Bladzijde na bladzijde, wat zal er nu gebeuren?  Ach nog 1 hoofdstuk lezen... En dat een stuk of 5 keer. Wat?? Is het al 02.00 uur??? Mmm moet morgen werken? Dan toch maar het boek weg leggen. Volgende avond maar weer verder. Wat baalde ik, als ik een sms kreeg met de tekst: ik weet hoe het afloopt. Ik antwoordde dan standaard: NEE IK WIL HET NIET WETEN, NIET VERKLAPPEN!!!!

Doet me wel denken aan het volgende: waar zijn toch al mijn kinderboeken gebleven? Ik had de boeken uit de bieb voor mijn gevoel allemaal gelezen dus uiteindelijk ging mijn spaar en zakgeld naar nieuwe boeken, waar ik dan (net als mijn moeder) de hele serie van moest hebben.  Nancy Drew, Hartbreak High. Maar vooral (als echt paardenmeisje) de Bianca serie. Ik ga ze toch eens opzoeken.

 

 


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)