Boeken van vroeger

boeken beleefd

Tillie Tiilevoor

(Column door Aaf Brandt Corstius, Volkskrant 9-10-’13)


Elke keer als ik in het huis van mijn vader en stiefmoeder ben, het huis waarin ik ben opgegroeid, daal ik af naar de kelder , omdat ik daar nu eenmaal een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht.


Dat klinkt enger dan het is. Ik speelde daar gewoon. Ik hield van stofrijke, donkere, vochtige omgevingen.


In die kelder staat nog steeds Alles Uit Mijn Jeugd, en dit hebben mijn kinderen ontdekt, en die willen Alles Uit Mijn Jeugd hebben. Bij elk bezoek dalen we af, en halen we weer een artefact op, dat net zo hard aanslaat bij de jeugd van tegenwoordig als bij mijzelf in de jaren zeventig en tachtig.


Lego-ridderkastelen, treinen met sporen erbij, Wiplala en Wiplala weer en een stoffig groen knuffeltje dat ik ooit op de Speelgoedbeurs won en dat door mijn zoon onmiddellijk Regenboogje genoemd werd en ingelijfd bij zijn lievelingspoppen en waar hij dezelfde dag al zo aan gehecht bleek dat hij midden in de nacht wakker werd, de knuffel even niet vond in zijn bed en klaaglijk uitschreeuwde: ‘WAAR IS REGENBOOGJE?’


Een goudmijn, dus, die kelder.
Nu groef ik er mijn oude boekenserie over Tille op, die ook weer zeer veel jeugdsentiment bij me oprakelde, omdat de illustraties gemaakt zijn met wasco, omdat een kleutermeester op rode klompen een van de hoofdrollen vervult, omdat het geschreven is door een Zweedse met de geruststellende naam Gunilla Wolde, en omdat ik het boek zelf ooit volgekrast heb  met rood potlood.

Over Tillie, zag ik achterop, bleek een hele boekenreeks te bestaan-ik bezat alleen het deeltje waarin ze naar de kleuterschool gaat en het deel waarin ze door een nare speling van het lot uit een boom valt en een hechting in haar hoofd krijgt, iets wat je ook in wasco best grafisch kunt uittekenen, trouwens.


Dus wat doe je dan, als perfectie moeder met last van eigen nostalgie? Je gaat naar boekwinkeltjes.nl om het gehele oeuvre van Gunilla Wolde even op te kopen. Maar daar trof ik niets. En op Marktplaats vond ik alleen de vraag van een vrouw die, net als ik, op zoek was naar de Tillie-boekjes.


Verder  gezocht, en zo kwam ik op internationale veilingsites waar de boekjes over Tillie wel op stonden -Tillie heet in het buitenland Betsy en soms Emma - maar dat mocht de pret niet drukken - en waar de boekjes honderden dollars waard bleken. Tussen de 220 dollar voor de editie waarin Tillie naar de dokter moet en 1.694 dollar die over haar vriendschap met ene Peter gaat, om precies te zijn.


De kelder van mijn ouderlijk huis is echt een goudmijn. Een goudmijn die mij mogelijk 1.694 dollar op kan leveren.


Het ouderlijk dilemma waar ik nu voor sta is uiteraard: verkoop ik mijn eigen editie van Tille valt uit de boom?


WiBra

TilieopenboekBetsie en PeterTilly verf


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)